Tanulmányi úton vett részt Hagymási Zoltán, az Oroszlány vezetőedzője két kollégájával Berlinben, ahol Dárdai Pál edzésmódszereit tanulmányozták. Vele beszélgettünk a tapasztalatokról.

Milyen céllal vágtak neki az útnak?

Régóta szerettem volna testközelből látni Bundesliga edzést, és egy közös ismerős révén céloztam meg a Dárdai Pál vezette Hertha Berlin csapatát. Két volt kollégám Gyulafirátótról ( Fogl Sándor és Polonkai Csaba) csatlakozott hozzám.

Mik voltak az út legfontosabb, legjobb pillanatai?

A legjobb pillanat az volt, hogy bemehettünk az Olimpiai Stadionba, körbe jártuk a körülötte lévő létesítményeket. Többek között az uszodát is.

Mennyit tanultak a kint lét alatt? 

Mindig azt halljuk, hogy külföldön más a mentalitás, más a közeg, stb… Mindennap utánpótlás edzéseket néztünk. Azt tapasztaltuk, hogy mindig pontosan érkeznek, nagyon fegyelmezetten végzik a gyakorlatokat. Látszott, hogy egymásra épülnek a korosztályok munkái. Ha kell, fél órán keresztül végezik ugyanazt a gyakorlatot szó nélkül és megfelelő intenzitással. Érdekes volt látni, hogy minden egyes feladat után összejöttek és átbeszélték a gyakorlatokat. Azt is érdekes volt látni, hogy pár perces bemelegítés után pl: gyorsasági felmérést végeztek, vagy kapura lőttek. Az edzéseken látottak alapján elmondhatom, hogy a berlini gyerekek semmivel sem voltak ügyesebbek, képzettebbek, mint a magyar gyerekek. Az edzésgyakorlatok terén sem láttunk mást, mint amit mi is alkalmazunk. Az edzők felkészülése sem jobb, mint a mienk. Kint is láttam olyan edzőt /le is fényképeztem/, akit itthon egy akadémián rögtön elbocsátanának. Ami legszembetűnőbb volt, hogy egyszerre hat pályán voltak edzések, ami hatszor 20-22 főt jelent; talán ha láttunk 10 szülőt a pálya szélén. Természetesen csöndben. Mérkőzéseken, mert azt is láttunk, a mérkőzés intenzitása tényleg nagyobb volt, mint nálunk. Az is igaz, hogy az edzés intenzitását, azt mi edzők szabjuk meg, és nekünk kell megkövetelni. Ez a mi felelősségünk. Tehát nem a létesítményekben, edzők felkészültségében, gyerekek minőségében van a különbség, hanem: itt nem szaladnak a szülök az edzőkhöz, vezetőkhöz ha valami nem tetszik neki, ha nem játszik a gyerekük, ha megdorgálják őket. Itt nem vezetői és játékos uralom van, mint nálunk, hanem edző uralom. Nagy különbség! Sikerült megnéznünk a Hertha első csapatának edzését is. Találkozhattunk Dárdai Pállal, Petry Zsolttal. Utóbbival jó 45 percet beszélgettünk egy közös vacsora mellett.

Hogyan összegezné az utat?

Amit láttunk abból tanultunk. Mikor Dárdaival váltottunk néhány szót, „dárdais” őszinteséggel (ami kicsit németbe hajló) beszélt a magyar edzők hozzánemértéséről. Így felemás érzéseink voltak az út végén…

Van egy ötszázasod? Támogasd a weboldalunkat, nekünk hatalmas segítség. Mutatjuk a részleteket!