Hagymási Zoltán nem ismeretlen Komárom-Esztergom megyében. Most épp más megyében dolgozik, és hollandiai kirándulásukról mesélt nekünk.

Mi volt a szakmai út célja?

Ebben az évben is terveben volt egy szakmai út a kollégáimmal. A tavalyi német és spanyol kirándulás után, most Hollandiára esett a választás. Pontosabban Bredába a NAC focicsapatához. Volt magyar kötödés is a döntésemnél. Kint játszott Babos, Fehér, Pető, és Horváth Gábor is. Horváth Gabi jelenleg a NAC utánpótlásánál edző. Még 2009-ben nálam végezte az UEFA „B” licencet. Azóta is jó kapcsolatot ápolunk. Őt kerestem meg és beszéltem a tervemről. Megbeszélte a főnökével és mikor biztos volt, hogy fogadnak bennünket, onnantól megszerveztem mindent a kiutazással kapcsolatban. Mivel mikor én végeztem az UEFA licenceket sokat tanultunk, hallottunk a Holland képzésről. Ezért is voltam kíváncsi, hogy testközelből lássam. Gábor mindent megszervezett nekünk.

Milyen tapasztalatokkal tért haza?

Utánpótlás edzéseket, bajnoki mérkőzést, mini tornát, ahol a kiválasztás is folyt, felnőtt csapat edzést is nézhettünk. Plusz kaptunk egy nagyon jó hangulatú interaktív prezentációt a NAC Utánpótlás Igazgatójától, Eric Hellemonstól. Náluk a legfontosabb a kiválasztás és azon belül, hogy milyen inditatású, milyen mentalitású a gyermek. Mit hoz otthonról, milyenek a szülök. Akar -e tanulni, fejlődni! Tizenkettő éves korosztálytól vannak náluk és mindenhol 22-s létszámmal dolgoznak. Minden korosztálynál kettő edző van. Céljaik között szerepel, hogy minden évben tudjanak eladni fiatalokat. Ebben az évben sikerült egy 17 éves játékost a Manchaster Unitednek. De adtak el játékost a Feyenoordnak és az Eindhovennek is. A 19 éves kapusuk pedig a felnőtt csapathoz került. Látjuk minden évben az átigazolásoknál, hogy a holland fiatalok nagyon kapósak az európai piacon! Rengeteget játsszák a labdatartást. Technikailag képzettek, és a pressinget is már fiatalon oktatják. Meglepő módon csak műfüvön láttuk edzeni a korosztályokat. pedig volt a centrumban kettő élő füves pálya is. A bajnoki mérkőzést is itt játszották. Látszik, hogy megbecsülik a volt játékosaikat is. Horváth Gabit is szeretik.

Milyen különbségek vannak az ottani és a hazai lehetőségek között?

Ami nagyon szimpatikus volt, hogy a volt játékosokat nem dobják be egyből a mélyvízbe. Hanem az első 2-3-4 évet az U-12, U-13,-U-15 csapatnál kezdik, mint másod edzők. Ha látják, hogy edzőnek valók, és akarnak még tanulni, akkor kapnak egy U-17, vagy egy U-19 vezető edzői munkát. ŐK IS TÖRETLENÜL HISZNEK A CSAPATMUNKÁBA! Azt mondják mindenkitől lehet tanulni! Nagyon barátságosak voltak velünk, vártak bennünket, és minden kérdésünkre őszintén válaszoltak. Meglepő volt, hallani, hogy van náluk is hiány poszt. Baloldali belső védő és baloldali védőből nem igazán állnak jól. Ez minden korosztályra igaz. Volt egy szabad délelőttünk, akkor elmentünk Rotterdamban és megnéztük a Feyenoord stadiont. Jó volt látni Kiprich Józsit a stadion előtt egy nagy zászlón. Nem véletlenül tisztelik még mindig. Voltunk Hágában is. Sikerült a felnőtt csapat edzése előtt bejárni a stadiont. Öltözőket, és még ajándék mezeket is kaptunk. Egy nagyon hasznos és intenzív három napot voltunk kint. Nagy köszönet Horváth Gábornak, aki végig velünk volt és segített mindenben!