A kupasorozat 2022/2023-as kiírásában a tavalyival megegyező a lebonyolítás rendje: a sorozatot 160 csapat kezdi meg, a 12 NB I-es és 20 NB II-es klub mellett az összes olyan NB III-as sportszervezet is, amely nem indít csapatot az élvonalban vagy a másodosztályban. A három legmagasabb osztály 78 csapata mellett a megyei osztályokból 82 együttes vesz részt a sorozatban, amelyek a 2021/2022-es Megyei Kupában a legjobban szerepeltek. A MOL Magyar Kupa első és második fordulójában az OTP Bank Liga és a Merkantil Bank Liga együttesei még nem vesznek részt, így az első körben 128 csapat lesz érdekelt, a másodikban pedig 64. Az első forduló mérkőzéseit augusztus 6-7-én, a második forduló mérkőzéseit augusztus 27-28-án játsszák le.

Az első fordulóban az alacsonyabb osztályú csapat lesz a pályaválasztó, azonos osztálybeli csapatok közül az elsőként kihúzott együttes játszhat otthon. A további fordulókban is az alacsonyabb osztályú együttes szerepelhet hazai pályán, osztályazonosság esetén a korábbi fordulókban kevesebb hazai mérkőzést otthon játszó csapat lesz a pályaválasztó, azonosság esetén az elsőként kihúzott együttes játszhat otthon. Ami a megyei csapatainkat illeti: az első fordulóban a Megyei Kupa első három helyén végző csapat, azaz a Nyergesújfalu, a Tata és a Zsámbék indul, illetve az NB III.-ból alanyi jogon induló Tatabánya és Komárom. A Dorog csak később kapcsolódik be a küzdelmekbe. A Nyergesújfalu Vas megyébe fog majd utazni, miután a Sárvár FC-t kapta ellenfeléül. A vasi gárda az előző szezonban megnyerte a Vas megyei első osztályt, azonban az osztályozón el sem indult, így ebben a szezonban is a megyei bajnokságban játszanak majd. Mint ismert, a Nyergesújfalu bronzéremig jutott. A Megyei Kupát megnyerő Tatai AC a Veszprém megyei bajnokság dobogójának legalsó helyén végző Péti MTE csapatát fogadja majd. A sárga-kék csapat jó játékerőt képvisel, így egy ki-ki meccset vívhat majd az ötödik helyen záró Wéber-csapattal. A megyei bajnokság győztese, a végül feljutó Zsámbéki SK akár utazhatna egy darabon együtt a nyergesújfaluiakkal is, hiszen szintén Vas megyébe vezet a zöld-fehér csapat útja: a Vas megyei II. osztály Déli csoportjának bajnokához, a Tutitextil-Körmend VSE együtteséhez látogat. Ez a kosárlabdáról ismert város második csapata, hiszen a Körmendi FC az első osztályban szerepelt, most előbbi bajnoki címével is feljutott oda, így tulajdonképpen mindkét alakulat osztályt váltott a nyáron, de így is van egy osztálynyi különbség.
Az NB III.-as együtteseink közül a Tatabányai SC is hasonló cipőben jár, mint csoportriválisa, a Zsámbék: egy bajnokcsapathoz kell látogatni. Az FSC Hegykő együttese a Győr-Moson-Sopron megyei II. osztály Nyugati-csoportját húzta be, így ez a gárda is osztályt vált a nyáron. Az ellenfél legjobb játékosa a 35 esztendős Varga Donát, aki 42 alkalommal mattolta az ellenfél kapusait a mögöttünk tudott másodosztályú szezonban. A Komárom VSE együttese is nyugatra indul, a Zsámbékhoz és a Nyergesújfaluhoz hasonlóan Vas megyébe. Az NB III.-ban maradó gárda ellenfele a Vas megyei első osztályban kilencedik helyen végző Rábapatyi KSK lesz.

MOL Magyar Kupa, 1. forduló

Augusztus 6, szombat, 16:30

Tatai AC-Péti MTE

FSC Hegykő-Tatabányai SC

Rábapatyi KSK-Komárom VSE

Tutitextil-Körmend VSE-Zsámbéki SK

Sárvár FC-Nyergesújfalu SE