Egyre nagyobb teret hódít magának az e-sport szerte a világban, így Magyarországon is. A hamarosan rendezendő Eb-n két magyar is szerepet kaphat.

Az elmúlt években egyre nagyobb szerepet kapott az e-sport, Magyarországon is több profi e-sportcsapat szerepel már. A focis videójátékok szinte egyeduralkodója a FIFA volt, ám az UEFA és a Pro Evolution Soccer 2020 együttműködése alapján hivatalos e-sport Eb-t rendeznek majd, amelyen természetesen a magyar válogatott is szerepet kaphat. A válogatott e-futball legnagyobb eseménye lesz az UEFA által szervezett eEURO 2020 program, amelynek résztvevői a KONAMI e-futball PES 2020 játékban mérik össze a tudásukat. Minden országot egy 2–4 főből álló „válogatott” képviseli majd a bajnokságon. Magyarországról két fő jutott tovább az európai, online selejtezőbe, így az országunkat ketten képviselhetik a selejtezőkön. Kapitány Bence mellett ott lesz Henger Dávid is.
A tatabányai e-sportoló sokan másokkal együtt a zöld futballpályán kezdte: tagja volt a Bozsik Péter által vezetett Sárisáp-TASK csapatának, amelyik az NB III.-ban szerepelt éveken keresztül. A stoplist aztán kontrollerre cserélte, és sikeresen vette az akadályokat, aminek eredményképpen a magyar válogatott tagja lehetett.


– Mivel a PES-nek nincs akkora kultusza Magyarországon, mint a FIFÁ-nak, így a nemzeti szövetség úgy döntött, hogy négy selejtezőn dönti el, ki lesz az a két fő, aki képviselheti Magyarországot a selejtezőkben – kezdte a tatabányai Henger Dávid. Ezeken a selejtezőkön a legjobb négy jutott be selejtezőnként, így a mindent eldöntő selejtezőtornán tizenhat fő küzdött azért, hogy képviselhesse Magyarországot. Ebből lettem az egyik én – folytatta büszkén Henger.
– Természetesen mind mindenki, így én is először a FIFÁval játszottam, de három éve aztán éles váltás volt. A japán KONAMI cég által fejlesztett játék egyre élesebben fejlődött. Teljesen élethű mozgást és labdafizikát fejlesztettek a FIFÁ-val ellentétben, így nem volt kérdés, hogy melyik az a focis játék, amelyikkel igazán lehet futballozni és nekem ez a legfontosabb – mondta Henger, mikor a játékkal való viszonyáról kérdeztük. Azt is elárulta, hogy összesen 55 csapat lesz az Eb-selejtezőkön, amelyből 16 juthat ki az Eb-re. A selejtezőket március közepén rendezik, ahol a magyar válogatott mind az öt csoportellenfél ellen játszani fog a csoportelsőség kivívásáért.
A tatabányai Henger Dáviddal felálló válogatottunk a selejtezőben Törökország, Észt­ország, Gibraltár, Bulgária és Németország legjobbjai ellen játszik majd.
A két versenyző Gera Zoltántól, a nyári Európa-bajnokság magyar nagykövetétől vehetett át két válogatott mezt Telkiben, amelyekben ők is az Eb-szereplésért fognak küzdeni. Az online selejtező-szakaszban tíz csoportba osztják a résztvevő országokat, amelyek március és május között mérkőznek meg egymással. Végül tizenhat válogatott kvalifikálja magát a döntőbe, ahol megmérkőzhet az első UEFA EURO 2020-bajnoki címért. A július 9-10-i, londoni erőpróbán a játékosok közvetlenül az Európa-bajnokság július 12-i, a Wembley Stadionban játszott fináléja előtt mérhetik majd össze tudásukat.