Nem mindennapos, hogy egy sportoló két csapatsportban is érdekelt, azonban a tatai Kun Szilárd kivétel. A 2012 óta Tatán futballozó védő régóta alapembere a csapatnak. Az eddig csak a Tatai AC-ból ismert védő húzott egy merészet, és a Tatabánya Mustangs Amerikaifutball-csapatához is csatlakozott, mint rúgó. Erre nagy szükség volt a kékeknél, hiszen nem volt dedikált rúgójuk, ami miatt fontos pozíciókat és pontokat buktak el. Most azonban ez megváltozott, hiszen Kun Szilárd egész életében rúgta a labdát. A Tatabánya Mustangs győzelemmel kezdte a bajnokságot, ahol a fiatal játékos is bemutatkozott. Még tavaly karácsony előtt kerestem meg Zahovay Ádámot (a csapat akkor vezetőedzőjét – a szerk.), hogy elmondjam neki, szeretnék csatlakozni a csapathoz, mint kicker. Már első találkozás nagyon pozitív volt, és úgyis örömmel vette az elképzelésem hogy „csak” kickernek szeretnék menni – kezdte szavait Kun Szilárd, az újdonsült rúgó.

-Hogy fér meg egymás mellett a két sport?

-Nehezen. Ezt főleg akkor fogom érezni, mikor egy hétvégén itt is, ott is játszani fogok majd. De nem bánkódom emiatt, hiszen már jó pár éve követem az amerikai focit, és élt bennem a vágy, hogy belülről is átéljem. Plusz gyerekkorom óta része az életemnek a sport, így legalább mozgalmasan telnek a hétvégéim.

-Pénteken már bemutatkoztál életed első mérkőzésén a Mustangs csapatában. Milyen volt belülről?

-Mivel első tétmérkőzésem volt, így izgalom is volt bennem, hiszen bizonyítani szerettem volna, hogy olyan kickerje leszek a csapatnak, akire lehet számítani az éles szituációkban is. Viszont hatalmas adrenalinlöket is maga a meccs, az ütközések, és ezt mondom úgy, hogy nekem csak egy játék során volt „szerencsém” ütközni. Az egész meccs kiélezett, izgalmas volt, és végül 24-23-as győzelemmel rajtoltunk, így nyilván jobb száj ízzel mondom, hogy remek első meccses tapasztalat volt. De ez eredménytől függetlenül is igaz, hiszen sok mindent megtapasztaltam a játékok során.

-Mik a hasonlóságok, és mik a különbségek a két sport között?

-Hasonlóság, hogy ugyanúgy tizenegy a tizenegy ellen megy a harc a pályán, de itt ki is merül a dolog szerintem. Ugyan mindkét sportban megvan, hogy ki felel a támadásért ki a védekezésért, de teljesen más a játék menete és ritmusa. Ugye gurulós fociba felmegy a kezdő tizenegy, és az esetleges cseréket leszámítva lejátsszák a meccset. Néhol nagyobb, néhol kisebb iramban, taktikától és meccsszituácitól függően. Az amerikaifutballban viszont játékszituációtól függően felmegy vagy 11 offense, defense vagy special team játékos és ami a csövön kifér. Majd ha jön a váltás, akkor a padon lehet pihenni, fújni egy kicsit. Nyilván a mi szintünkön van átfedés, tehát több olyan játékos van aki itt is, ott is játszik, de sokkal több emberen múlik a csapat sikere. Ebből adódóan játékosállományba is különbözik a két sport. Amerikai focihoz körülbelül 2-2,5 szer annyi ember szükségeltetik mint az európai focihoz.

-Mit szóltak a tatai csapattársaid a „váltáshoz”?

-Meglepődtek, mikor előálltam az ötlettel, de sok sikert kívántak. Többen is vannak akik, követik az amerikai focit, így ha lehetőségük lesz, akkor kijönnek a hazai meccsekre megnézni. Alapjáraton viszont örültem, hogy nem fogja kiütni egymást a két sport. Mindkét helyen tudom látogatni az edzéseket és a mérkőzéseken is jelen tudok lenni.